Formandens beretning 2022

 

Den nyligt afsluttede sæson 2021/22 blev heldigvis gennemført uden aflysninger, da corona-epidemien er i tilbagegang.

Som en lille kompensation for aflysning af koncerterne i foråret 2021 blev der afholdt syv koncerter i stedet for de sædvanlige seks. Medlemmerne fik altså så at sige en koncert gratis.

Den første koncert i sæsonen var med fløjtenist fra Sønderjyllands Symfoniorkester Jorunn Solløs som blev ledsaget af Martin Stæhr Haugaard på guitar. To fremragende musikere som veloplagt spillede et meget alsidigt program.

Den store norske pianist Pål Eide besøgte os i oktober med et flot program med hovedvægten lagt på ’Udstillingsbilleder’ af Modest Mussorgskij. Pål Eide var ankommet samme dag fra København og skulle hjem igen, men da han efter koncerten og bespisning var noget bekymret for udsigten til den lange køretur, så han blev af den gæstfrie Merete fra bestyrelsen spontant inviteret på overnatning.

Sidst i oktober fandt en af de koncerter sted, som skulle have været i den forrige sæson. Det var en meget spændende koncert med Gitta-Maria Sjöberg, sopran, Polina Fradkina på klaver og cellist Tobias van der Pals. Programmet var nordisk musik af fire komponister Kim og Matti Borg, Leopold van der Pals og Israel Finkelshtein, som de tre musikere på en eller anden måde var i familie med. Det var den røde tråd gennem koncerten med næsten udelukkende ukendte værker. Hvordan det hele hang sammen blev fortalt af musikerne, dog sommetider med lidt for lange forklaringer!

I november havde vi den glæde at kunne byde velkommen til den tyske strygekvartet Henschel Quartett, som sidst var hos os helt tilbage i 2002. Blandt medlemmerne er der dansk islæt, cellisten har rødder i både Danmark og Tyskland, og for et par år siden tiltrådte den tyske violinist Teresa la Cour, som siden 2013 har været andenviolinernes koncertmester i DR Symfoniorkestret.

Det nye år begyndte med en koncert med tre svenske musikere. Programmet bestod af klavertrioer af to kvindelige komponister, den svenske Elfrida Andrée og Clara Schumann. Måske bliver det snart mere almindeligt at høre musik skrevet af kvinder, så man ikke behøver at nævne det som en sensation! I koncerten indgik også et værk af den danske komponist Bo Gunge, som var til stede og fortalte lidt om sit værk.

Med spænding havde vi afventet koncerten i februar, som skulle have fundet sted året før. Den særlige spænding skyldtes, at det var en guitarkvartet, som vi aldrig før har haft på programmet. Fire unge polske musikere danner Erlendis Quartet, og de spillede bearbejdelser af både gamle og nyere komponister, og det blev en forrygende koncert. Utroligt hvad et sammenspil mellem fire ens instrumenter kan føre til.

Den sidste koncert i sæsonen er kun tre dage gammel. Den var i samarbejde med Sønderborg Jazzclub, som vi efterhånden har haft mange gode koncerter sammen med. To klassiske fløjtenister Helene Simonsen og Isabella Hübner spillede sammen med den verdenskendte bassist Mads Vinding både værker af Joh. Seb. Bach og dansk, svensk og irsk folkemusik med virtuositet og stor spilleglæde.

Den nye sæson begynder den 17. september med trio Dali – to unge litauiske søstre på hhv. violin og klaver sammen med den danske fløjtenist Kenny Larsen. Derefter et besøg af et af Danmarks basisensembler, Ensemble MidtVest, som spiller

Schubert og Dvořáks oktetter, værker der ikke så ofte høres. I år er det 350 år siden, at den berømte tidligbarokkomponist Heinrich Schütz døde, og det markeres med en koncert med Theatres of Voices og Hamburger Ratsmusik, som består af danske og tyske sangere og musikere.

I det nye år kommer en af Danmarks absolutte stjerner, blokfløjtevirtuosen Michala Petri og hendes musikalske ledsager gennem 30 år, guitaristen og lutspilleren Lars Hannibal. En strygekvartet hører til et godt kammermusikprogram, og den leveres af fire musikere fra Sønderjyllands Symfoniorkester, deriblandt Mihaela Oprea fra vores bestyrelse. Sæsonens sidste koncert er en festkoncert i anledning af ’Dansk-tysk Selskab af Musikvenner af 1998’s 25-års jubilæum med koncert både i Sønderborg og Flensburg. Programmet er i skrivende stund ikke fastlagt, men selskabet er i gang med at engagere en dansk og en tysk strygekvartet, som sammen og hver for sig spiller dansk og tysk musik.

Gennem mange år har vi i Musikforeningen nydt godt af at få et glas vin i pausen. Vi indgik i 2007 en meget fin aftale med fa.Wohlenberg, som betød, at publikum kunne smage forretningens gode vine i rigtige glas – til trods for den lidt besværlige opgang til Riddersalen. Wohlenberg er et firma i udvikling, og der var ikke længere mulighed for, at de kunne stille med to medarbejdere en lørdag eftermiddag efter lukketid, så vi måtte gå andre veje. Heldigvis erklærede Inga og Peter Hellesøe fra bestyrelsen sig parate til at købe vin, leje glas, være med til at sørge for udskænkningen og tilmed vaske glassene efter endt brug.

Det har været en sæson, som ganske vist var uden coronarestriktioner men desværre med et forholdsvis lavt tilhørertal. Mange er endnu bekymrede, andre har vænnet sig til at blive hjemme, så vi kan kun håbe, at de kommende sæsoner kommer op på normalt niveau.

Vi annoncerer som altid vores koncerter i pressen og på Facebook og Instagram og udsender nyhedsbreve. Vi har en rabatordning for medlemmerne i vores naboforeninger, Aabenraa, Haderslev, Tønder og Flensburg. Desuden en rabatordning for elever på musikskolen, men den bliver sørgeligt sjældent benyttet.

En stor tak til vores webmaster Bente Faurby, som suverænt styrer hjemmesiden til vores store tilfredshed.

Tak til følgende som har støttet musikforeningen finansielt – i alfabetisk rækkefølge: Augustinus Fonden, Dansk Kultursamfund, fabrikant Mads Clausens Fond, Linak, Solistforeningen af 1921, Statens Kunstfond, Sønderborg Kommune og Aage og Johanne Louis-Hansens Fond.

Tak til Revisions- & Regnskabskontoret for annoncetegning.

Vi må i bestyrelsen fra nu af undvære Merete Høyer som i 10 år har været en fantastisk hjælp. Hun har gjort jobbet som støtte for musikerne før koncerterne til noget ganske særligt. Med engagement og indlevelse har hun sørget for, at musikerne har følt sig veltilpas, hun har serveret hjemmebag, lavet kaffe og te og derudover også sørget for, at lyset i Riddersalen fungerer. Hvis der var et eller andet ekstra, som lige skulle klares, var Merete altid parat. Jeg er sikker på, at det ikke kun er den gode Riddersal, som har bevirket, at musikerne gerne kommer til os. Det skyldes bestemt også den kærlige omsorg. Heldigvis er hendes makker på forplejningsområdet Inga klar til at tage over.

Tak til Jens Petri for indsatsen som dirigent ved denne generalforsamling.

Til sidst en hjertelig tak til bestyrelsen for mange indsatser og godt samarbejde.

26. april 2022
Sus Beckedorf